sobota, 5 lutego 2011

Miody takie i owakie

Pod względem sposób doprawiania brzeczki, miody dzielimy zasadniczo na cztery grupy.

1. Miody naturalne
To miody, które składają się tylko z miodu i wody z dodatkiem kwasku cytrynowego.
Do ważenia „miodów naturalnych” używa się miodów o wyrazistym zapachu i smaku, który sam w sobie zapewnia niepowtarzalność takiego trunku.
Do jednych z najsławniejszych miodów naturalnych należą tzw. "Miody Kowieńskie" wyrabiane z miodu lipowego.

2. Miody chmielone
Jeśli do miodu naturalnego doda się nieco chmielu to otrzymuje się tzw. miód chmielony.

3. Miody korzenno-ziołowe
W przypadku tych miodów do uszlachetnienia brzeczki dodaje się przyprawy korzenne tudzież ziołowe. Do najczęściej używanych należą cynamon, imbir, ziele angielskie, korzeń fiołka, płatki róży, jałowiec, goździki, wanilia, mięta itp.

4. Miody owocowe

Ostatnią z podstawowych grup miodów pitnych to miody owocowe. W przypadku tych miodów, do przygotowania brzeczki część wody zastępuje się sokiem owocowym. Miody tego typu zyskują dodatkowy aromat i smak owoców, a najczęściej używanymi sokami są soki z wiśni, malin, jabłek, agrestu, winogron. Z równym powodzeniem stosuje się sok z granatów jak i gruszek. Dopuszczalne jest również dodawanie więcej niż tylko sok z jednego rodzaju owoców.
Ogólna zasada mówi, aby ilość dodawanego soku nie przekraczała 25% końcowej objętości brzeczki. Czyli 10 litrów brzeczki powinna zawierać maksymalnie 2,5 litra soku owocowego.
To do tej grupy zalicza się wspaniałe maliniaki, wiśnieki, miody gronowe czy jabłkowe.


Dwójniak Jabłkowy z PASIEKI JAROS (zdjęie poczodzi z http://www.pasiekajaros.pl/), o której wkrótce większy materiał.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz