czwartek, 3 marca 2011

Tłusty czwartek w miodzie

Jedliście kiedyś pączki z miodem? Nie, no to spróbujcie!
Składniki
- 1 jajko
- 200 g serka homogenizowanego (może być waniliowy)
- 1 szklanka mąki (250 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- miód pitny trójniak (do ciasta dodajemy ok. 10 g – reszta na potem)
- olej do smażenia
Wlewamy do garnka sporo oleju i rozgrzewamy. W tym czasie zagniatamy ciasto na spójną masę. Zanurzoną wcześniej w oleju łyżką nabieramy porcję ciasta i kładziemy na rozgrzany olej. Pączki powinny swobodnie pływać, ale trzeba uważać gdyż smażą się bardzo szybko. Ważne by szybko odwracać je na drugą stronę kiedy będą miały pożądany kolor. Usmażone wyjmujemy na talerz by obciekły z tłuszczu i wystygły. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem. Pycha!
A po takim obżarstwie porządny kielich trójniaka złagodz nidogodności żołądkowe.

Wrocławski Obieżysmak
Łasuchy wszelkiej nacji… obżerajmy się!

2 komentarze:

  1. A pewnie! Obżerajmy się! Życie jest za krótkie, żeby się zastanawiać nad kaloriami!! Alez to musi byc pyszne!!! Może zrobimy kiedyś???

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze to może w sobotę po ostrygach i małżach:)

    OdpowiedzUsuń