środa, 6 kwietnia 2011

Przepis na miód korzenny

Już niebawem wiosna zagości na dobre, a pszczoły wezmą się ochoczo do pracy. Tylko patrzeć jak nadejdzie wrzesień i znów nastawić trzeba będzie trujniaczek, żeby było czy serce radować w przyszłym roku. Zanim zeszłoroczne starania przyjdzie skosztować, pomyślmy i w porę zaopatrzmy się w niezbędne akcesoria i przyprawy, by kolejny miód był jeszcze lepszy. Proponuję przepis na miód korzenny.
Oto składniki na 10 litrów:
2 kg miodu
7.5 l wody
4 g chmielu
1.5 g imbiru
1 g cynamonu
4 goździki
2 ziarna pieprzu
25 g kwasku cytrynowego
5 g pożywki
drożdże miodowe
Miód rozpuszczamy w 3 l ciepłej wody, gotujemy na wolnym ogniu. Zbieramy tworzącą się piankę. Odlewamy ok. 1 l brzeczki, dodajemy przyprawy korzenne (umieszczamy je w lnianym woreczku, wkładamy do naczynia z brzeczką) i gotujemy przez pól godziny. Następnie wyjmujemy woreczek z przyprawami. Obie części brzeczki łączymy ze sobą i odstawiamy do wystudzenia. Do przestudzonej brzeczki dodajemy pożywkę i kwasek cytrynowy. Całość przelewamy do szklanego balonu i szczepimy drożdżami miodowymi.
Po zakończeniu burzliwej fermentacji (czyli po jakichś 3-4 miesiącach) zlewamy całość do dębowej beczki z kranikiem i czekamy ok. półtora roku.
Życzę powodzenia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz